Az ételintolerancia előfordulása hazánkban kb. 15-30 %-ra tehető, tehát gyakoribb mint az ételallergia. Leggyakoribb táplálékintolerancia a laktóz intolerancia, melyről külön fejezetben írtam. Itt az Ig-G mediált ételintoleranciát ismertetem.

Ételintolerancia esetén – az ételallergiával szemben – nem az immunrendszer kóros válasza áll fenn, hanem az emésztőrendszer és az immunrendszer együttes hatása okozza a betegséget.

Tünetek:

Ételek fogyasztása után általában hosszabb idővel alakulnak ki a panaszok, napokkal, hetekkel később. Ugyanakkor függ az elfogyasztott étel mennyiségétől és gyakoriságától is.

A tünetek fokozatosan alakulnak ki. Többnyire az emésztőrendszeri panaszok jellemzőek, mint hányinger, émelygés, hasi fájdalom, hasmenés, puffadás. De bőrtünetek, ekcéma, fejfájás, elhízás, hangulatzavar, depresszió, álmatlanság, fáradékonyság hátterében is állhat ételintolerancia.

Diagnózis: 

Ételintolerancia teszt végzésével határozzuk meg a vérben megjelenő, ételre specifikus IgG antitestet. Így azonosítjuk, hogy mely étel okozza a panaszokat.

Kezelés:

Ha az ételintolerancia során fény derül arra, hogy melyik étel a kiváltó ok, akkor azt ki kell iktatni az étrendből.