Fekély betegségben leggyakrabban a gyomor illetve nyombél területén következik be a nyálkahártya folytonosság megszakadása és nyálkahártya hiány – “seb” – keletkezik. Kialakulásban a Helicobacter pylori baktériumnak és bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszereknek (aspirin, diclofenac, ibuprofen, naproxen stb.) van szerepük.

Tünetek:

Legtípusosabb tünete a gyomortáji fájdalom, mely éhezésre romlik, míg étkezést követően időlegesen enyhül vagy szűnik. Hányinger, hányás, étvágytalanság is jelentkezhet. Súlyos tünet lehet az ismétlődő hányás, vérhányás, véres széklet, fogyás, amikor azonnali gasztroenterológiai ellátás indokolt.

Diagnózis:

Gyomortükrözéssel történik a fekély betegség diagnosztizálása. A vizsgálat során szövettani mintavételre kerül sor, melyből a Helicobacter pylori baktérium igazolható vagy kizárható.

Kezelés: 

A terápia életmódbeli és étkezési változtatások mellett gyógyszeres kezelésből áll, melynek eredményeként 6-8 hét alatt a fekély teljesen meggyógyul. Fontos, hogy megelőzzük egy újabb fekély betegség kialakulását, emiatt Helicobacter pylori ellenes kombinációs gyógyszeres terápiát alkalmazunk illetve a fekély betegséget kiváltó gyógyszerelést fel kell függeszteni, valamint érdemes a dohányzásról végleg leszokni.