Míg a lisztérzékenység gyakorisága hazánkban 1%, addig, a nem cöliákiás gluténérzékenység előfordulása 6-10%, tehát sokkal több ember szenved ebben a kórképben, mint a lisztérzékenységben. Nőknél gyakrabban jelentkezik.

Tünetek:

Lényeges, hogy tünetei megegyeznek a lisztérzékenységével, hasi fájdalom, puffadás, hasmenés jelentkezhet, de a nem emésztőszervi panaszok is előfordulhatnak, mint a fejfájás, fáradékonyság, bőrkiütés, ízületi fájdalom, végtag zsibbadás, ismétlődő vetélés, meddőség, depresszió.

Diagnózis:

Különbség a lisztérzékenységhez képest, hogy a nem cöliákiás gluténérzékenységben nincs vékonybél károsodás, nincs laboratóriumi és szövettani eltérés, nem kell számítani szövődményekre illetve társbetegségekre. A diagnózist a glutén fogyasztásához kapcsolható panaszok alapján és a lisztérzékenység illetve búza allergia kizárása után hozzuk meg.

Kezelés:

Gluténmentes diéta tartása hozza meg a tünetmentességet.

Ha fenti panaszokat észleli, és gluténérzékenynek gondolja magát, ne Ön állítsa fel a diagnózist és ne kezdjen el gluténmentes diétát bevezetni. Fontos, hogy gasztroenterológus a lisztérzékenységet kizárja, hiszen ez vékonybél károsodást okoz, felszívódási zavarokhoz, hosszú távú szövődményekhez, rosszindulatú betegségek kockázatának fokozódásával járhat.