A laktóz intolerancia – a tejcukor érzékenység – a leggyakoribb ételintolerancia. Hazánkban a lakosság 15-35%-át érinti, azaz a felnőtt lakosság közel egyharmada tejcukorérzékeny.

A laktózt vagyis a tejcukrot a vékonybélben lévő laktáz enzim bontja el. Ennek a laktáz enzimnek a részleges vagy teljes hiánya esetén alakul ki a laktóz intolerancia, azaz a tejcukor érzékenység.

A tejcukorérzékenység nem azonos a tej illetve tejfehérje allergiával, két különböző betegségről van szó!

Tünetek:

A tejcukorérzékenység tünetei bármely életkorban kialakulhatnak. Hasi görcsök, puffadás, hasmenés a tejcukor tartalmú ételek illetve italok fogyasztását követően 30 perccel – 2 órával léphetnek fel.

Diagnózis:

A diagnózis az un. hidrogén kilégzéses teszttel igazolható, melynek során laktóz tartalmú ital fogyasztását követően a kilélegzett hidrogén mennyiséget mérjük.

Kezelés:

Laktóz – tejcukor – tartalmú ételek és italok kerülésével a panaszok megszűnnek. Érdemes tudni, hogy nemcsak tej illetve tejtermékek tartalmaznak laktózt, hanem sok egyéb élelmiszer ipari termék mint pl. felvágottak, májkrémek, levesporok stb. Mindemellett tejcukor lebontó enzimet tartalmazó gyógyszer felírására is van mód.

Érdemes laktóz intolerancia gyanú esetén is szakorvoshoz fordulni, hiszen hasonló hasi tünetekkel járhat, mint a lisztérzékenység és a nem cöliákiás gluténérzékenység. Illetve lisztérzékenységben másodlagosan is kialakulhat laktóz intolerancia.