Reflux betegség esetén a gyomor savas vagy epés tartalma visszafolyik a nyelőcsőbe, és hosszú távon nyelőcső gyulladást, fekély képződést, illetve szűkület kialakulását okozhatja. Súlyos következmény lehet a Barrett nyelőcső, amit rákmegelőző állapotnak tekintünk.

Tünetek:

A reflux betegég típusos tünetei a gyomorégés, a savas felböfögés, torokban gombócérzés, nyáladzás. Nem típusos tünetek is felléphetnek, mint krónikus köhögés, krónikus garatgyulladás, rekedtség, asthma, mellkasi fájdalom, alvászavar, horkolás, krónikus gégegyulladás, arcüreg gyulladás, fogzománc károsodás, melyek miatt betegeink sok esetben elsőként más szakrendeléseken jelentkeznek. Fontos, hogy a reflux betegségre jellemző típusos és/vagy nem típusos tünetek esetén gasztroenterológia szakrendelést kell felkeresni.

Diagnózis:

40 éves kor alatt gyógyszeres teszttel döntjük el, hogy reflux betegség áll fenn vagy más betegség. Ha a gyógyszer bevezetése estén javulás lép fel, akkor gyomortükrözésre nincs szükség, és egy idő után a gyógyszeres terápia fokozatos leépítésére is sor kerül. Hosszú távon a gyógyszeres kezelés végleges elhagyására törekszünk, megfelelő életmódbeli és diétás változtatásokra tett javaslatok mellett.
Súlyos tünetek esetén, mint nyelészavar, fájdalmas nyelés, hányás, vérzés, vashiányos vérszegénység, fogyás, vagy  a bevezetett kezelés mellett sem jelentkező javulás esetén 40 éves kora alatt is gyomortükrözést szükséges végezni. Illetve tartósan fennálló reflux betegség esetén egy alkalommal indokolt a gyomortükrözés.

40 éves kor felett reflux betegség gyanú esetén a szövődmények és más betegségek kizárására első lépésben gyomortükrözés elvégzése javasolt.

Kezelés:

A kezelés lényeges része az étkezési és életmódbeli változtatások. Mivel bizonyított, hogy számos tényező kiválthatja a reflux betegséget, érdemes ezeket kerülni vagy mérsékelni, mint például fűszeres, zsíros ételek, szénsavas italok, kávé, alkohol, csokoládé fogyasztása illetve a dohányzás elhagyása.

Gyógyszeres terápia szükség szerint a fentiekkel párhuzamosan történik.