A vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat hazánkban.

Tünetek:

Tünetei a megváltozott székelési szokás, székrekedés, hasmenés, végbél vérzés vagy véres széklet, ismétlődő vagy tartós hasi fájdalom, hasi görcsök, fogyás, vashiányos vérszegénység. Ezek a tünetek azonban évekkel a vastagbél daganat megjelenése után alakulnak ki, tehát van egy viszonylag hosszú panaszmentes szakasz.

Diagnózis:

Mivel a vastagbélráknak korai tünete nincs, és éveken át panaszokat nem okozva alattomosan fejlődik, nagyon fontos a vastagbél szűrővizsgálat. A szűrővizsgálat során időben diagnosztizálhatjuk a vastagbél polipokat illetve a korai stádiumú vastagbél rákot.
A vastagbél polipok jóindulatú daganatok, de a vastagbél rákok jelentős része ezekből az elváltozásokból alakul ki. Átlagosan 8-10 év alatt alakul ki egy polipból vastagbél rák. A polipok nagy százalékát a vastagbéltükrözés során el tudjuk távolítani, ezért azokból vastagbél rák már nem fog kialakulni.

Hány éves kortól ajánljuk a vastagbél szűrővizsgálatot?

50 éves kortól javasolt, mivel 50 éves kor felett jelentősen megnő a vastagbélrák kialakulásának esélye.

Azoknak, akiknek a családjukban jó vagy rosszindulatú daganat előfordult 40 éves kortól ajánlott a szűrővizsgálat, illetve 10 évvel azelőtt az életkor előtt, amely életkorban a család legfiatalabb korú tagjánál vastagbél daganatot diagnosztizáltak.

Lényeges hangsúlyozni, hogy a vastagbélrák megelőzhető!